Valpreventie

Ook als u ouder wordt, wilt u zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven doen. Juist daarom is het belangrijk dat u zich veilig en vertrouwd voelt met uw lichaam. Dat betekent stevig op uw benen staan en echt op ze kunnen vertrouwen. Wie goed in balans is, is zekerder van zichzelf.

Voelt u dat u minder goed loopt, uw evenwicht minder wordt of bent u zelfs al eens gevallen, dan kunt u overwegen deel te nemen aan een erkende cursus om vallen te voorkomen. Ook kunt u in aanmerking komen voor een multidisciplinaire behandeling.

Carinova heeft verschillende behandelingen op het gebied van valpreventie.

  • Een multidisciplinair valtrainingsprogramma

  • Valpreventie cursussen (erkent door het RIVM en veiligheid.nl)

Bij het multidisciplinaire behandelprogramma wordt u individueel behandeld en is voor u geschikt indien u balansproblemen hebt en mogelijk al meerdere keren bent gevallen. De fysiotherapeut en ergotherapeut werken met u samen aan het verbeteren van de veiligheid in het verplaatsen. De behandeling kan elk moment worden gestart.

 De valpreventie cursussen zijn voor u geschikt indien u nog relatief goed ter been bent en graag in de toekomst vallen wilt voorkomen. Sommige cursussen kunnen elk moment worden gestart, andere worden gepland om een grotere groep mensen te bereiken.

Multidisciplinair behandelprogramma

Carinova heeft een behandelprogramma ontwikkeld voor zelfstandig wonende ouderen, die (bijna) gevallen zijn en/of slecht ter been zijn. Het vallen kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld slecht zien, balans stoornissen, pijn of bewegingsbeperkingen in de gewrichten. Binnen dit behandelprogramma werken de fysiotherapie en ergotherapie met u samen aan het verbeteren van de veiligheid in het verplaatsen.

Het doel van het valtrainingsprogramma is het verminderen van het aantal valpartijen bij zelfstandig wonende ouderen of ouderen die in een woonzorglocatie  wonen. De duur van het programma is afhankelijk van de ernst van uw problemen. De frequentie bepaald u samen met uw fysiotherapeut. 

Het programma bestaat uit:

  • Training van balans, spierkracht beenspieren en uithoudingsvermogen

  • Beoordelen van het handelen in de eigen thuissituatie

  • Advisering van eventuele woning aanpassingen en hulpmiddelen

  • Voorlichting over valrisico en preventiemaatregelen

  • Oefenen van risicovolle situaties zodat uw eventuele angst om te vallen verminderd

  • Ontwikkelen van een actieve levensstijl

Het trainingsprogramma start met een onderzoek om de aanwezige problemen goed in kaart te brengen. De fysiotherapeut zal met u een plan opstellen voor de training. Deze training vindt afhankelijk van uw situatie plaats in de oefenzaal of bij u thuis.

De ergotherapeut bezoekt u thuis om te kijken hoe u thuis veilig kan lopen en handelen zonder dat u valt. Gezamenlijk wordt er een plan gemaakt hoe de inrichting van de woning kan worden geoptimaliseerd en of het verstandig is om een hulpmiddel te gebruiken.

Valpreventie cursussen

Er zijn 4 door de RIVM en Veiligheid.nl erkende cursussen:

Er zijn 3 cursussen ontwikkeld waarmee u een enorme verbetering van uw spierkracht en evenwicht kunt bereiken. De kans om te vallen wordt daarmee kleiner. Deelname aan de cursussen maakt dat u letterlijk steviger in uw schoenen staat. Bovendien verbetert uw algehele conditie, zodat een actiever dagelijks leven binnen handbereik komt.

Een vierde cursus (Zicht op Evenwicht) helpt valangst te verminderen, waardoor u minder in uw dagelijkse bezigheden wordt belemmerd.

Carinova fysiotherapie biedt alle vier de cursussen aan. Hierboven vindt u een korte beschrijving van de cursussen. U kunt contact opnemen voor een eenmalig onderzoek, waarna u advies krijgt over welke cursus of fysiotherapie behandeling het meest geschikt is voor u.

Bekijk uw aanvullende verzekering, in een enkel geval wordt de cursus door de zorgverzekering vergoed.