Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen, de oogzenuwen en het ruggenmerg). Bij MS kunnen de zenuwen boodschappen niet meer goed doorgeven. Daardoor hebben mensen met MS de volgende klachten:

 • wazig zien;
 • een zwaar gevoel in armen en benen;
 • gevoelloosheid, tintelingen of branderige pijn in bijvoorbeeld een arm of been;
 • zware vermoeidheid die niet over gaat.

Later kunnen daar klachten bij komen als spasticiteit, verlamming en moeite met praten. Lopen kan steeds moeilijker worden. Veel mensen met MS hebben perioden met klachten en daartussendoor betere perioden. Maar sommige mensen gaan steeds meer achteruit, zonder verbeteringen tussendoor.

De ziekte MS kan niet worden genezen. Tegen de klachten zijn er wel verschillende medicijnen. Sommige medicijnen remmen de ziekte ook af.

Vormen van MS
Het ziekteverloop van MS kent verschillende vormen:

 • Relapsing remitting MS
  In het beginstadium van de ziekte kan het lichaam de schade door de ontstekingen vaak nog ‘repareren’. De klachten gaan dan weer over. Daardoor lijkt het of de ziekte in aanvallen komt. Zo’n aanval wordt een schub, exacerbatie of een relapsegenoemd. In ongeveer 85% van de gevallen begint MS als een ziekte met aanvallen die weer overgaan. We noemen dit ‘relapsing remitting MS’.
 • Secundair progressieve MS
  Op den duur kan het lichaam de schade door ontstekingen steeds moeilijker herstellen. Het kan dan zijn dat er na een aanval geen volledig herstel optreedt of zelfs een achteruitgang. We noemen dit ‘secundair progressieve MS’. Bij sommige mensen begint deze fase al een paar jaar na de eerste klachten. Bij anderen duurt dit wel 20 jaar of langer. Nog weer anderen bereiken deze fase nooit.
 • Primair progressieve MS
  In ongeveer 10 tot 15% van de gevallen begint de ziekte meteen met een geleidelijke of snelle achteruitgang. We noemen dit 'primair progressieve MS'.

Behandeling

Regelmatig bewegen kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. Fysiotherapie streeft naar het optimaliseren van de functies van het houdings- en bewegingsapparaat, zodat de cliënt zolang mogelijk zelfstandig kan functioneren. De fysiotherapeut kan helpen als bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van het dagelijks bewegen.