Artikel over Parkinson in de Dichtbij

Onderstaande artikel stond in de Dichtbij van najaar/winter '19. Het hele artikel is te vinden op: https://issuu.com/carinova/docs/carinova-dichtbij-2-2019?fr=sODc1MzM2ODE3Mg

 

Meneer Nij Bijvank (88) staat languit voor het wandrek in de oefenzaal van de fysiotherapie in de Hartkamp in Raalte. “Ik probeer altijd de hoogste sport te halen”, en dat lukt. Het is een van de oefeningen die hij hier elke week doet. Die maken deel uit van de behandeling van zijn parkinsonklachten. Daarbij krijgt hij begeleiding vanuit diverse disciplines van Carinova: makkelijk op één locatie. De behandelingen zijn min of meer een wekelijks uitje voor de heer Nij Bijvank en zijn vrouw (81). Terwijl meneer zijn oefeningen doet, wacht mevrouw in het grand-café: “Nee, ik doe niet mee met de oefeningen. Dan wordt hij veel te veel afgeleid”, zegt ze lachend. Na afloop drinken ze samen een kopje koffie. Heel gezellig, want ze wonen al 53 jaar in Raalte en de heer Nij Bijvank was dirigent van maar liefst vijf koren. Ze komen nogal eens bekenden tegen.

 

Trainen

“Ik begin meestal op de loopband,” zegt meneer. “Daarna doe ik oefeningen met opstaan uit de stoel en andere trainingen om mijn spieren te versterken. Ook doe ik loopoefeningen: het is belangrijk om bij het lopen alle stappen heel bewust te zetten en flinke passen te maken.” Meneer staat zonnig in het leven en zit vol grappen. Mevrouw onderstreept dat: “Hij gaat heel goed met parkinson om en moppert nooit.” Volgens meneer is daar ook geen reden voor: “Ik voel me erg gezond en heb een goede eetlust. Veel mensen met parkinson lijden ook aan dementie, maar daar heb ik gelukkig geen last van. Het enige is dat ik wat moeite heb met mijn mobiliteit en evenwicht. Maar daarbij wordt ik geholpen door een heel leger dames. Ik vind dat ik mijn zegeningen wel mag tellen.”

 

Stabiel

Nij Bijvank realiseert zich dat het bewegen, de ondersteuning en de medicijnen veel bijdragen aan zijn gezondheid. “Ik word niet beter, maar ga ook niet achteruit.” Hij komt sinds februari 2016 naar de Hartkamp voor ondersteuning van zijn ziekte: “Ik ben hier via een omweg gekomen. Ik was wat stram en had contact met een reumatoloog en later met een neuroloog. Vervolgens werd ik doorverwezen naar Carinova. De fysiotherapeut meende aan mijn manier van lopen te zien dat ik mogelijk parkinson had en dat bleek zo te zijn.”

 

 

ParkinsonNet

Carinova heeft voor de behandeling van parkinson een compleet team medewerkers vanuit allerlei disciplines. Dat is in het kader van ParkinsonNet: een landelijk samenwerkingsverband van specialisten op dit terrein. Nij Bijvank heeft met diverse disciplines vanuit het netwerk te maken. Zoals ergotherapeut Anke

Haverkamp-Roelofs: “Ik kom regelmatig bij meneer en mevrouw thuis om te kijken of alles lukt. Meneer loopt sinds een paar maanden met een rollator en dat vroeg wat aanpassingen in huis. Want je hebt bijvoorbeeld meer ruimte rond de tafel nodig. Er zijn ook hulpmiddelen gekomen om makkelijk in en uit bed te gaan.”

 

Medicijnen

Diëtist Meriam Brinkhof houdt het gewicht van Nij Bijvanck in de gaten: “Mensen met parkinson ervaren soms minder geur en smaak en gaan minder eten. Meneer krijgt nu wat extra drinkvoeding naast de maaltijden. Het dieet is ook aangepast, omdat je parkinsonmedicatie niet gelijk met eiwitten mag innemen.” De logopedist heeft slikoefeningen gegeven: gezonde mensen slikken automatisch, maar parkinsonpatiënten moeten dat bewust doen. Fysiotherapeut Caroline Spenkelink begeleidt meneer Nij Bijvank met alle oefeningen. En dan zijn er - buiten het ParkinsonNetwerk om - ook nog de medewerkers van de Thuiszorg die een rol spelen: een van hun taken is om rond 12 uur te bellen, om meneer eraan te herinneren dat hij zijn medicijnen moet innemen. Want regelmaat en een vaste structuur zijn erg belangrijk om goed te functioneren.

 

Overleg

Het parkinsonteam werkt nauw samen met andere hulpverleners. Zo is er regelmatig contact met het ziekenhuis en met huisartsen. Daarnaast is er zo nodig een multidisciplinair overleg, waarbij ook de familie aanwezig is. Belangrijk is ook de digitale uitwisseling van informatie via ‘OZO’: een systeem waarop hulpverleners en mantelzorgers informatie kunnen plaatsen en raadplegen. Zo blijven de lijnen kort.

Tekst: Ferdinand Pronk