Broodkapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder

Mensen die vaak kapjes of kontjes eten, gooien tot wel 3 keer minder brood weg en verspillen ook minder ander eten. Ouderen eten het vaakst kapjes. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum naar de verspilling en waardering van brood, kapjes en ander voedsel.

De geur van versgebakken brood doet u misschien denken aan vroeger. Met uw moeder of vader mee naar de warme bakker en na het afrekenen kreeg u een kapje brood aangereikt. Het kapje, ofwel kontje of korstje, was een ware traktatie. Het smaakte krakend vers en ging erin als zoete koek.

Heeft u een vergelijkbare herinnering? Dan bent u misschien wel uitgegroeid tot de kapjeseter van nu. Iemand die brood van de eerste tot de laatste snee koestert. En doorgaans geen kruimel verspilt. In een onderzoek van het Voedingscentrum geven kapjeseters aan wekelijks 3 keer minder brood weg te gooien dan niet-kapjeseters.

Kapjes hoor je op te eten

Een verklaring hiervoor kan zijn dat deze mensen van huis uit hebben meegekregen dat het ongepast is om brood weg te gooien. De meeste kapjeseters vinden dat je kapjes hoort op te eten. Ook waarderen ze de smaak van kapjes beter dan de niet-kapjeseters.

2,5 miljoen broden per week redden

Ondanks dat de meeste mensen gemotiveerd zijn minder te verspillen, wordt er in Nederland nog veel brood verspild. Brood staat op nummer 1 in de top 10 van producten waar de meeste winst te behalen valt. Sneetjes brood worden het meest verspild, meer nog dan kapjes. In Nederland kan er door huishoudens zo'n 2 miljoen kilo per week aan diverse broodsoorten van de afvalbak worden gered. Dat zijn 2,5 miljoen broden.

Invriezen en roosteren

Hoe verspilt u minder brood? Deelnemers aan het onderzoek gaven aan regelmatig oud brood te roosteren of tosti’s te maken. Brood dat u niet direct nodig heeft, kunt u invriezen (eventueel in porties). Haal alleen de boterhammen eruit die u nodig heeft, en u heeft elke dag vers brood.

Bron: Voedingscentrum

Meriam Brinkhof

Dietist Carinova