De nieren, belangrijke organen!

Werking

De nieren filteren de afvalstoffen uit het bloed. Die afvalstoffen raak je via de urine weer kwijt. Nieren zetten ook vitamine D om in een actieve vitamine D, nodig voor je botten. En ze regelen de waterhuishouding in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat de hoeveelheden water en zout op peil blijven.

Ouder worden

Bij het ouder worden wordt de nierfunctie steeds minder. Dit hoeft niet meteen tot problemen te leiden. Is er ook sprake van Diabetes, een hoge bloeddruk of een ongezonde leefstijl, dan is het verstandig de nierfunctie in de gaten te houden. Ook medicijnen kunnen invloed hebben op de werking van de nieren.

Hoe belangrijk is leefstijl?

De bloedvaten van de nieren moeten net zoals bij het hart en de hersenen in goede conditie blijven. En goed voor je vaten zorgen betekent in ieder geval niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en zuinig zijn met alcohol en zout. Het advies voor alcohol is maximaal 1 consumptie per dag en niet dagelijks. En voor iedereen is het aan te raden om op zout te letten. Ongemerkt krijg je snel teveel binnen, doordat zout aan veel producten wordt toegevoegd.

Nierziekten

Wanneer er sprake is van chronische nierschade wordt een nierdieet belangrijk. Dat is een lastig dieet waarbij rekening wordt gehouden met eiwitten, zout, kalium, fosfaat en vocht in de voeding. Een (gespecialiseerd)diëtist kan u daarbij helpen.