Feiten fabels diabetes type 1+2

1. Mensen met diabetes mogen geen suiker: fabel
Mensen met diabetes mogen suiker eten, maar liefst met mate. Van suiker stijgt je bloedsuiker snel en er zitten geen nuttige voedingsstoffen in. Het lichaam maakt overigens ook bloedsuiker van ander voedsel (bijvoorbeeld melk, brood, aardappelen). Het is niet nodig om suikervrije koekjes en gebak te kopen. Suikervrije frisdrank kan wel handig zijn. 

2. Alleen oudere mensen krijgen diabetes type 2: fabel
Steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. Vooral diabetes type 2, die samenhangt met te weinig bewegen en overgewicht. Dit begint soms zelfs al op kinderleeftijd. 

3. Je kunt de ontwikkeling van diabetes type 2 vertragen: feit
Door middel van gezonder te eten, meer te bewegen, te stoppen met roken en een gezond gewicht.

4.  Diabetes  type 2 verhoogt de kans op hart- en vaatziekten: feit
Mensen met diabetes hebben een 2 tot 4 keer verhoogde kans om hart- en vaatziekten te krijgen en daaraan te overlijden.
Dit heeft te maken met een combinatie van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en overgewicht, met name de vetophoping in de buik.

5.  30 minuten lichaamsbeweging per dag vermindert je risico op type 2 diabetes met 30%: feit
Sporten of intensieve lichaamsbeweging is gezond voor lichaam en geest  Probeer 5 dagen per week minimum 30 minuten aan een matige intensiteit te bewegen. Dit mag je spreiden over de dag, met minimum 10 minuten aan één stuk. Met matige inspanning wordt bedoeld dat je iets sneller en dieper gaat ademen dan normaal, je hart iets sneller gaat slaan en je lichtjes begin te zweten. Bv. fietsen, stevig wandelen, zwemmen, dansen.

 6.  Fruit heeft geen koolhydraten dus kun je onbeperkt eten: fabel
Omdat fruit gezond is, denken mensen vaak dat je het onbeperkt kunt eten en vergeten ze dat het net zoals brood en pasta, ook koolhydraten bevat.

 7.  Natuurlijke suikers kunnen geen kwaad: fabel
Natuurlijke suikers hebben ook invloed op je bloedsuiker. Eenmaal in het bloed verhogen alle suikers je bloedsuiker, dus ook die uit fruit, vers sap of een smoothie. In het bloed wordt geen onderscheid meer gemaakt in de herkomst van de suikers.