Is jouw huis veilig?

Iedereen valt wel eens. Buiten door de gladheid of je struikelt in huis. Vallen is voor niemand leuk.  Als kind staan we weer op en gaan we verder. Voor ouderen is dit vaak niet het geval en kunnen er gevolgen optreden zoals een breuk. In het slechtste geval leidt dit zelfs tot een ziekenhuisopname.  Maar ook kan het zijn dat je angstiger wordt of schaamte ervaart door het vallen. Daarom liever voorkomen dan genezen en willen we je wat tips geven om de veiligheid in huis te vergroten.

Heb je drempels in huis of opstapjes in huis? Probeer deze te verwijderen of gebruik te maken van een drempelhulp. Dit verkleint de kans op struikelen. Verwijder daarbij ook de losse kleedjes in huis zoals onder de tafel of in de toilet/badkamer. Heb je dit liever niet? Zorg dan dat er een goede antislip laag onder het kleed of tapijt zit. Deze antislip matten of antislip randen zijn ook verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Wanneer je in huis loopt is het belangrijk dat je stevige schoenen of pantoffels aan hebt. Dit geeft je stabiliteit. Blijf je je instabiel voelen? Dan kun je ook gebruik maken van een stok of rollator. Zorg dan wel dat je voldoende bewegingsruimte hebt  om met rollator te lopen. Daarbij is het goed om de ruimte goed in te delen zodat je niet tegen meubels aan stoot. Probeer losse spullen altijd op te ruimen en niet op de grond neer te zetten. Werk kabels daarbij ook zoveel mogelijk weg. Dit kan door kabel- of snoergoten. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

In de badkamer gebeuren veel ongelukken door o.a. het vocht in combinatie met gladde tegels. Zorg daarom voor een antislip laag of antislipmat op de tegels. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Denk ook aan voldoende steunpunten in de douche en bij het toilet door middel van een beugel. Soms kan het ook prettig zijn om gebruik te maken van een douchestoel of kruk om het valgevaar bij douchen en aankleden te verkleinen.

Hoe vaak horen we niet; ‘Ik lag op de grond maar de telefoon lag aan de andere kant van de kamer.’ Zorg dat er in meerde kamers een looptelefoon staat zodat je altijd iets bij de hand hebt. Daarbij kun je ook over een alarmsysteem nadenken. Dan heb je altijd een knop om de pols of om de hals om te alarmeren.

Verlichting wordt vaak vergeten. Zorg voor voldoende verlichting in huis. Denk hierbij ook aan de route van de slaapkamer naar het toilet. In de nacht zijn we soms niet helemaal goed wakker waardoor het valgevaar groter wordt. Let er daarom op dat je voldoende licht heeft zodat je de route goed kan zien. Doe daarbij ook rustig aan.

Mocht je er niet helemaal uitkomen of wil je graag dat er iemand met je meekijkt in huis? Dan kun je ook contact opnemen met een van onze ergotherapeuten. Dit kan via de mail ergotherapiethuis@carinova.nl of op het telefoonnummer 0570-677382.