Kun je afvallen na je 70ste?

Afvallen op oudere leeftijd is niet vanzelfsprekend. Als je ouder bent dan 70 jaar krijg je pas het advies om af te vallen als je duidelijk overgewicht hebt (BMI meer dan 30) én als gewicht verliezen kan helpen om gezondheidsproblemen te verminderen, zoals bij diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum raadt mensen boven de 70 aan om alleen onder begeleiding van diëtist of arts af te vallen. Als je ouder bent, heb je namelijk een lagere energiebehoefte en is het moeilijker om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Het is ook van belang om bij het afvallen zo min mogelijk spiermassa te verliezen. Voldoende eiwitten nemen in combinatie met bewegen is daarom belangrijk.

Elk pondje gaat door het mondje. Klopt dat?

Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt dan slaat je lichaam de niet-gebruikte energie op in de vorm van vet. Je komt dan aan in gewicht.

Energiebalans

Eten en drinken geeft je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en bewegen. Je blijft op gewicht als er een balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt.

Ziekte en medicijngebruik

Soms is het niet alleen een kwestie van te veel eten. Sommige mensen verbruiken minder energie doordat ze een ziekte hebben of medicijnen gebruiken. Zij hebben dus ook minder energie uit eten en drinken nodig om in balans te blijven.

Kom je aan van eten na 8 uur 's avonds?

Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet en drinkt. Je lichaam verbruikt de hele dag energie. Je kunt dus ook na 8 uur 's avonds iets eten. Het gaat erom hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt door eten en hoeveel calorieën je verbruikt door bijvoorbeeld beweging.

Wat als ik 's avonds trek krijg?

Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. De kunst is om ongezonde snacks te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente of smeer een boterham met mager beleg.

Bestaan zware botten?

Nee, zware botten bestaan niet. Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Met het gewicht van je botten heeft dat niets te maken. Overgewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet.

 

Bron: Voedingscentrum