Kun je het coronavirus oplopen via eten?

Kun je het coronavirus oplopen via eten?

7 april 2020,

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en de adviezen van het RIVM op te volgen. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.

Veiligheidstips rond voeding en het coronavirus:

  • Was je handen goed met water en zeep vóór en na het boodschappen doen. Voorkom dat je met je handen je gezicht aanraakt.
  • Was je handen ook altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
  • Was fruit en groente altijd grondig.
  • Was je handen na het aanraken van rauw vlees, rauwe vis of eieren, rauwe groente en fruit.
  • Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken. Maak ook het aanrecht en de tafel goed schoon met een sopje.
  • Maak liever geen eten klaar voor een ander als je ziek of verkouden bent.
  • Nies of hoest niet boven eten. Moet je toch niezen of hoesten, doe dat aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
  • Deel geen eten dat al op je bord heeft gelegen en drink niet uit hetzelfde glas. Zeker niet als je verkouden bent.
  • Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig. Vaatdoekjes in elk geval dagelijks.
  • Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
  • Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
  • Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
  • Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste.

 Bron: voedingscentrum