Medicijnen en de wisselwerking met vitamines en mineralen

Dagelijks medicijnen slikken kan effect hebben op de opname of werking van vitamines en mineralen. Andersom beïnvloeden vitamines en mineralen soms ook de werking van medicijnen. Een paar voorbeelden: 

Metformine

Bij diabetes (suikerziekte) regelt het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed, de zogenaamde bloedsuikerspiegel, niet goed. Bij Diabetes type II worden vaak tabletten voorgeschreven, dat kan bijvoorbeeld Metformine zijn. Metformine helpt goed voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en ook heeft het middel een gunstige invloed op de bloedvaten. Eén van de nadelen van langdurig slikken van metformine is een mogelijk tekort aan vitamine B12 in het lichaam. Suppletie van vitamine B12 is een mogelijke oplossing.

Prednison of Prednisolon

Wanneer langdurig prednison of prednisolon wordt geslikt (onderhoudsdosering) kan als bijwerking bontontkalking ontstaan. De arts zal meestal dan extra calcium en vitamine D voorschrijven. Een andere bijwerking is dat het lichaam minder kalium opneemt en een tekort aan kalium kan ontstaan.

Maagzuurremmers

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Om vitamine B12 vrij te maken uit eiwitten, zijn maagzuur en het enzym pepsine nodig. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur en pepsine, waardoor vitamine B12 minder goed wordt vrijgemaakt uit het voedingseiwit.

Sint janskruid

Sint-janskruid is een kruidenmiddel. Sint-janskruid wordt gebruikt om de stemming te verbeteren bij mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Sommige medicijnen met sint-janskruid zijn bij de overheid geregistreerd als officieel geneesmiddel en zijn alleen in de apotheek verkrijgbaar (zonder recept). Andere middelen met sint-janskruid zijn kruidenmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn.

Sint Janskruid heeft wisselwerkingen met andere medicijnen zoals de pil, kankermedicatie, antistollingsmiddelen, hartmedicatie, middelen tegen epilepsie, antipsychotica en antidepressiva. Dat deze wisselwerkingen kunnen optreden is al langer bekend. Veel consumenten denken echter dat kruidenproducten veilig zijn omdat het ‘natuurproducten’ zijn.  Maar ook kruidenproducten zoals Sint Janskruid kunnen bijwerkingen en wisselwerkingen met andere geneesmiddelen hebben.

Overleg bij twijfel altijd met de apotheek of arts. En geef het aan wanneer je kruidenmengsels of supplementen gebruikt.

(bronnen: Vitamine Informatie Bureau, bijwerkingen centrum Lareb)