Winterse warme dranken

Hallo winter!

Wat drink jij het liefst op een koude dag? Een heerlijke welbekende warme chocolademelk (met slagroom!), een thee met specerijen of misschien toch een iets onbekender drankje? 

Echte zopie

Rond 1900 werd een echte ‘zopie’ bij ieder koek en zopiekraampje geserveerd. De naam zopie komt van het oud-Hollandse soopje en betekent borrel of slokje. Deze term wordt van oudsher gebruikt voor de verkoop van eten en drinken tijdens de schaatsperiodes. Wellicht ken je de term ‘een koek en zopie’, waarbij de koek van alles kan zijn maar de zopie een vaste receptuur heeft. Dit drankje wordt gemaakt met bockbier, rum, ei, kaneel, kruidnagel en citroen.

Glühwein

Dit is een alcoholische drank, die in midden Europa vooral rond Kerst wordt gedronken. Het is ontstaan aan het einde van de Middeleeuwen, waarbij in Duitsland een variant werd ontwikkeld dat bestond uit een mengsel van wijn, kruiden en fruit. Daarom wordt de Duitse naam hiervoor gebruikt. Tegenwoordig wordt glühwein gemaakt van (verwarmde) rode of witte wijn met kaneel, kruidnagel, honing, steranijs en citrusschillen. Belangrijk is dat de drank niet kookt, omdat de alcohol dan verdampt.

Gemberthee

Het maken van gemberthee is eenvoudig, erg lekker en daarom zeker het proberen waard! Het is verfrissend, kruidig maar ook een beetje pittig. Je maakt het door kleine reepjes verse gember te laten trekken in heet water. Eventueel kun je wat citroen toevoegen voor een extra smaaksensatie.

Chai latte

Het recept van een Chai latte bestaat uit melk met zwarte thee, verse kruiden en specerijen. Een Chai latte betekent letterlijk ‘gemengde kruiden thee’ en wordt veel gedronken in Zuid-Azië. Doe een halve liter kokend water in theepot of steelpan en voeg 2 theelepels zwarte thee of een theezakje toe. Voeg bv de volgende specerijen toe: 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje, ½ theelepel venkelzaad, 2 steranijs en/of een stukje gemberwortel. Breng 200 ml melk tegen de kook aan. Schenk de thee door 4 glazen en roer de melk erdoor.

Chai Latte

Wist je dat er ook een Chai Coffee Latte bestaat? Dus met koffie in plaats van thee, ook erg lekker! De chai geeft een heerlijk kruidige smaak aan de koffie.

Je kunt natuurlijk van alle dranken een eigen variant maken. Denk aan een scheutje siroop, likeur, chocolade, kruiden, specerijen of vers fruit. Maak het eventueel af met wat slagroom en een paar koekkruimels.

Geniet ervan!

Rianne Prins, diëtist in opleiding

Deventer, 10 december 2020

(Bron: Voedingscentrum en Pickwick)